Begeleiding bij rouw en verlies

We krijgen in ons leven allemaal te maken met rouw en verlies. Daar zijn we in principe voor toegerust. Maar het kan zijn dat je in jouw rouwproces behoefte krijgt aan ondersteuning.

Na een verlies van een naaste, maar ook van je relatie of van werk, is je wereld anders. Je hebt je te verhouden met soms grote gevoelens die je helemaal lijken over te nemen. Of je kunt juist niet meer voelen, je trekt je terug, je lijkt vervreemd van jezelf en je gaat op de automatische piloot verder. Daar waar je wereld eerst veilig en overzichtelijk leek, voelt hij nu misschien ontheemd en onveilig. En waar de buitenwereld vaak onuitgesproken vindt dat het maar over moet zijn, blijf jij van slag.

Hoe moet je je aanpassen aan deze verandering in je leven? Hoe blijf je overeind temidden van gevoelens van pijn, wanhoop of schuld? Wil of kun je nog wel verder? Hoe raak je niet steeds overspoeld door emoties? Heb je het wel goed gedaan? Ben je niet tekortgeschoten? Hoort het wel dat jij je niet verdrietig voelt? En is het wel normaal wat jij voelt? En hoe kom je weer meer in contact met jezelf?

Hoe jij omgaat met dit soort gevoelens en vragen is heel persoonlijk. Daarvoor bestaat geen stappenplan, daar is geen blauwdruk voor en daar zijn geen fases in. Een verlies roept soms ook weer oude gevoelens op van voorgaande verlieservaringen, soms al lang geleden. Misschien is hoe je rouwt wel een afspiegeling van jouw manier van in het leven staan. Door zo’n grote gebeurtenis ga je soms onbewust in oude patronen en gewoontes, die ooit als bescherming zijn ontstaan.

Rouw is altijd voelbaar in je lichaam. Misschien voelt je lijf stram, spannen je spieren zich of adem je hoger en oppervlakkiger. Op het raakvlak van psyche en lichaam manifesteert zich dit ook. Je kunt je murw geslagen voelen, overprikkeld en geagiteerd, je hart kan letterlijk pijn doen of je kunt niet meer slapen of ontspannen. Soms is de klap van het verlies zó hard binnengekomen, dat je lichaam in de ‘overleef-stand’ gaat en je zenuwstelstel overactief blijft.

Voor wie

In De Luwte is ruimte en aandacht voor jouw verhaal en gevoel, door middel van gesprek en aanraking. Je kunt door de aanraking weer contact gaan maken met gevoel dat geblokkeerd is geraakt. Wanneer je juist overspoeld wordt door je emoties is er ruimte om je gevoel te ervaren, waardoor er meer acceptatie kan ontstaan. Dit alles kan je mogelijk helpen meer houvast te gaan ervaren en meer contact te maken met je kracht en je vermogen om je te verhouden met deze nieuwe situatie. De aanraking van een massage kun je ook als troostend ervaren. Je kunt misschien spanning los gaan laten en weer gaan voelen wat jij nodig hebt om verder te gaan.

Je kunt met mij afspreken als het overlijden of ander verlies heel ‘vers’ is. Massagetherapie kan ondersteunend zijn in deze periode waarin je soms nog nauwelijks beseft wat er is gebeurd.
Ook als het overlijden of ander verlies wat langer geleden is kun je behoefte hebben om je gevoelens te onderzoeken. Misschien geeft je lijf signalen, die je wilt gaan beluisteren, ook daarvoor kun je terecht.

Het kan zijn dat je na één behandeling weer genoeg ruimte ervaart om verder te gaan, maar het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan een langer traject. Dit bekijken we per keer.

© Copyright - De Luwte Massage